5 tips voor gezond ondernemerschap

Gepubliceerd op 9 juli 2022 om 17:16

Steeds meer mensen wagen een sprong in het diepe in de poel van ondernemerschap. Hartstikke tof natuurlijk, maar zeker ook niet zomaar iets. Daarom verzamelden we 5 tips die jou verder helpen met jouw onderneming! 

 

1. Doe niet alles alleen. 

Alles zelf én ook nog eens perfect willen doen; iets wat iedere beginnende ondernemer overkomt. Je bereikt een punt binnen 't ondernemerschap dat alles zelf doen niet haalbaar meer is en dat moet je ook helemaal niet willen. Het is namelijk ongezond voor zowel jou als je business en dat is natuurlijk niet de bedoeling.  Dus stop met het dragen van alle taken en maak gebruik van je netwerk. Investeer in professionals en zie wat voor goeds het je brengt, namelijk efficiëntie, rust & een gezond groeiend bedrijf. Durf te spreken over wat je nodig hebt en je zult zien dat je de juiste mensen aantrekt die jou kunnen helpen zodat jij je weer kan focussen op de hoofdzaak:

Het goed runnen van je business.

 

2. Omring je met mensen
waar je van kan leren. 

"Verzamel allerlei mensen om je heen die je inspireren want van hen, ken je leren."
Precies. Kijk in je netwerk rond wie al het een en het ander hebben meegemaakt, ondernomen en weten te vertellen. Ga het gesprek aan, betrek ze bij jouw proces en luister naar wat ze te vertellen hebben. Waar zijn ze voor zichzelf in geslaagd? Wat wilden ze het liefst anders doen? Welke tips hebben ze?
Door open te staan voor mensen die zich al langer in het veld bewegen kun jij beter, sneller en gezonder vooruit.

 

 

3. Fix je financiën.

Supersaai, veel te serieus en een dooddoener voor de creativiteit; we snappen het.
Maar ook dit onderdeel hoort bij ondernemerschap en als je dit niet goed aanpakt, kom je geheid in de problemen. De belastingdienst die heeft geen empathie, namelijk.
Stel deze zaken niet langer uit, zoek een goede boekhouder (een die ook echt met je meekijkt en zorgt dat je er het voordeligst uit komt!) en fix je financiën.

 

 

4. Zeg wat je doet en doe wat je zegt. 

Een van onze favo’s. Loop nou niet allemaal te kletsen over dingen die je niet na kan komen want deze boomerang vol wantrouwen komt een keer terug. En dat doet jou als mens maar ook als business niets ten goede. Laat jezelf zien op events, kom opdagen als mensen je uitnodigen en vier de mijlpalen van de mensen in je omgeving. Kom je afspraken na en zeg ja als je het ook daadwerkelijk gaat doen. Laat zien dat je te vertrouwen bent en wanneer het niet gaat zoals afgesproken, communiceer hierover.
Een mens van zijn / hen / haar woord wordt zeer gewaardeerd!

 

5. Ontspan & pauzeer.

Een van de moeilijkste dingen voor een ondernemer: rust pakken.
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar zet die telefoon uit, stel per dag een tijd in tot wanneer je werkt, neem het weekend om bij te komen en bingewatch dan alle series zonder schuldgevoel. Stop met werken wanneer je hoofd gefrituurd voelt en doe die nap wanneer je d'r op voelt komen, eet niet achter je laptop maar pak die pauze en geef jezelf een break.
Een overwerkt en overprikkelt brein functioneert niet - dus aan doorwerken wanneer je eigenlijk wilt chillen heb je niets. Zoals wij zeggen zit net zoals bij topsporters de effort in trainen en de groei in rust & ontspanning. Beiden zijn nodig en alleen jij kan die jezelf geven!

 

☞ Ook bezig met het bouwen van je business
en kan je wel wat hulp gebruiken?

Meld je dan aan voor ons Mind & Business project,
waar we in 12 weken aan de slag gaan met jouw business en gezond ondernemerschap.
Start: 13 september. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.